Sajtot helyettesíteni úgy gondolom a mai napig nagy kihívás. A tejérzékenység esetemben nem születésem óta kíséri napjaim, 2013 elején törént komolyabb betegségem után derült ki, de erről lehet írok majd egy külön bejegyzésben.
Minden nap rengeteg sajtot megettem annak idején és mikor kiderültek a dolgok, hatalmas érvágás volt mondhatni. Természetesen ez volt az első kutatásom tárgya, nem is a tej, amiből szintén fél litert megittam minden nap. Mondjuk úgy, hogy sajtfüggő voltam rettentően! Minden, amit találtam, sajnos csak laktózmentes volt, ami persze a tejérzékenyek esetében semmit sem segít a helyzeten. Javasoltak ismerősök növényi sajtnak nevezett pizzafeltétet is, viszont utánakutatva kiderült, hogy tejsavóport legalább tartalmaznak.
Miután már kezdtem teljesen lemondani arról, hogy valaha is hozzájuthatok halandók által is megvásárolható tejmentes sajthoz, találtam meg szülővárosomban a "csodát". Annak nevezem, mert ebben a kis városkában, ahol szinte már alig található valamire való üzlet, egy pici biobolt hűtőjében vettem észre ezt a kincset.
Sokak már ismerik a Viotros - Violife Original termékét, én sajnos csak másfél éve találtam rá.
Az üzletben az eladó hölgy volt olyan kedves, mikor meglátta kitörő örömömet, vágott nekem egy vékony szeletet kóstolónak. Nos, egyáltalán nem számítottam ennyire pozitív élményre. Mind állagra, mind ízvilágra páratlanul finom. Még tán jobban is tetszik, mint a hagyományos trappista sajt.
Annyira elvraázsolt, hogy már nem is törődtem az árával, kilója 3500 forint fölött jár nem sokkal. Viszont ha néha megengedhetjük magunknak, hogy 1-2 ezer forintért vegyünk egy közepesebb darabkát ebből a tömbből, nagyon is megéri!
El is érkeztünk a kényesebb területre a tesztelésnek. A boltos hölgy mondta, hogy létezik ennek a sajtnak egy olvadós verziója is. Nos én egyből eldobtam az agyam, hogy vége minden problémámnak a tejérzékenység szigetén, vettem is belőle, hogy kipróbáljam
Bolognai spaghettit készítettem aznap, nagy örömmel reszeltem rá a kész ételre. Meg kell jegyeznem, hogy ennek reszelésénél érdemes a nagyobb lyukú sajtreszelővel reszelni, mert olvadós és a nemolvadós sajt is morzsolódik. Persze, ha már megtaláltuk a technikáját, az apróbb lyukú reszelővel is sikerülhet, csak kissé időigényesebb művelet.
Tehát lereszeltem az olvadós verziót, rászórtam a forró tésztára, szépen rá is olvadt, csak úgy, mint az eredeti trappista. Viszont a nyúlóssága még langyosra hűléskor is megmaradt, ami bevallom, nekem annyira nem jön be. Ízre is megváltozik sajnos. Hallottam azt is, hogy ezt a sajtot is lehet ropogósra sütni. Ezt is kipróbáltam. Egy kis darabkát alufólián 200 fok körül sütöttem, nem kevés ideig. Mikor már láttam, hogy szintén hasonlít a megsült, megpirult sajthoz, kivettem és megvártam, míg majdnem teljesen kihűl.
Nos az íze egyáltalán nem volt finom. Semmi természeteshez nem tudnám hasonlítani. Állagában is furcsa volt, mikor ettem ezt. Nem az az érzés fogadott, mint a rendes sajtnál, nem az a tömör, de mégis sajtjellgű állag. Olyan furcsa, levegős szerkezete lett, mintha egyfajta hab lenne. Szétomlott a számban szinte rögtön és éreztem, hogy mintha valami féle port ennék. Bevallom nagyobb mennyiségben nem próbáltam, még meg is tettem volna, ha az íze nem lett volna olyan furcsa.
Másik észrevétel, a 'nem olvadós' típus is olvad bizonyos mértékben! A mai napig mind a pizzát, a bolognait, az omlettet úgy készítem, hogy a nem olvadós verzióból reszelek és megvárom, míg forróról melegre hűl az étel, majd azután szórom rá és rögtön fogyasztom. Viotros, egy görög cég, viszont a Violife termék több gyártótól is elérhető, bővebb információt nem találtam. A képen látható típus kókuszolajból, keményítőből, oliva-kivonatból áll, végül hozzáadott tengeri só és vegán-fűszerek ízesítik.
Elsőként a sajtkereséses hadjáratom találataként a Britt Sheese -t hozta eredménynek. Viszont leginkább webshopokban találtam belőle, Gyakorikérdéseken is olvastam a kérdést, hogy hol lehet hozzájutni. Ott írták, hogy bármelyik hipermarketben, de se Auchanban, se a Tescoban nem találtam ez idáig. Lehetséges, hogy csak bennem van a hiba és nem kerestem elég alaposan, remélem egyszer sikerül vennem belőle és kipróbálnom!
Olvastam véleményeket róla, a brittek nagyon szeretik, viszont ugyanolyan arányban mások negatívabb véleménnyel voltak róla. A kíváncsiság még mindig hajt, mind ízre, mind állagra, mind árban mennyire elfogadható. Amint sikerrel járok, rögtön bővítem eme posztot!